ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ)

γράφει ο Γ. Κυριάκης kyriakis giorgos

ΚΑΝΑΛΙΑ: Το όνομα κλειδί που φέρνει στο φως την ιστορία της Δυτικής Φθιώτιδας.

ΚΑΝΑΛΙΑ: Ο σπουδαιότερος κόμβος συγκοινωνίας και επικοινωνίας της κεντροδυτικής Φθιώτιδας.

ΚΑΝΑΛΙΑ: Ο κυριότερος συντελεστής ανάπτυξης και προόδου του κράτους της Φθίας.

ΚΑΣΤΡΙ: Λιμάνι και φρούριο στην κεντρική Φθιώτιδα στα χρόνια του Τρωϊκού πολέμου.  Ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Εμπορικό κέντρο διακίνησης προϊόντων. Εδώ συγκεντρώνεται και εξάγεται η ξυλεία για τα ναυπηγεία. Πιο πάνω ΝΔ εκβάλει ο ποταμός Ίναχος(Βίστιζα) και δυτικά ενωμένοι οι ποταμοί Ρουστιανίτης και Αϊ-Γεωργίτης απ’ τον Τυμφρηστό.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

γράφει ο Γιάννης Κουτσοκώστας koutsokostas giannis resize

Τα Κανάλια είναι μια παραρουστιανίτικη περιοχή από τα Δρέματα (δύο ρέματα) Πουγκακιώτικο και Παλαιοχωριάτικο μέχρι το Πουρί καταλαμβάνοντας εδαφικό χώρο 10 τ.χ. περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναζητήθηκαν από τη «Σύγχρονη Γεωγραφία της Ελλάδος» έκδοσης ΑΤΛΑΣ στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν στα Κανάλια τέσσερις οικισμοί εμφανίζοντες την παρακάτω εικόνα:

Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΚΙΟΡΗΓΑ

γράφει ο Γιάννης Κουτσοκώστας koutsokostas giannis resize

brysi koykiriga

Στην τοποθεσία Κουκιορήγα, σ’ ένα μικρό χαντάκι πάνω απ’ το χωράφι του Αλεξογιάννη, κοντά σ’ ένα μεγάλο πλάτανο ήταν μια πηγή με γάργαρο νερό. Από εκεί περνούσε ο δρόμος από Άνω Κανάλια προς Φτελιά και αντίστροφα. Στην πηγή αυτή οι χωριανοί μας είχαν τοποθετήσει μια ξύλινη βρύση από την οποία έπιναν νερό οι περαστικοί.

ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

γράφει ο Γιάννης Κουτσοκώστας koutsokostas giannis resize

kanalia1

Οι πρόγονοί μας που επέλεξαν τα Κανάλια και τις γύρω απ’ αυτά περιοχές για να εγκατασταθούν είχαν μόνο ένα κριτήριο επιλογής. Την ανάγκη και τη δυνατότητα επιβίωσης. Δεν είχαν την ευχέρεια ούτε και το χρόνο για να εξετάσουν μια τοποθεσία εδαφολογικά ,οικονομικά και οικιστικά.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

γράφει ο Γιάννης Κουτσοκώστας koutsokostas giannis resize

Εκτός από τους προαναφερθέντες οικισμούς με ιστορική βαρύτητα υπάρχουν και τοπωνύμια με ανάλογη ή και ανώτερη ιστορική σημασία. Τα τοπωνύμια αυτά με την εύγλωττη σιωπή τους αναδεικνύουν στον ιστορικό ερευνητή την ιστορία τους. Είναι δε αυτά: το Καραουλάκι, το Κρυφό και ο Γιαλαδόσταλος. Μια σύντομη παρουσία τους θα αναδείξει την αξία τους.

Login